Hästen som motiv i konsten

Hästen har haft en stor roll inom konsten genom tiderna, därför tänkte vi tillägna den några rader här på bloggen idag!

Hästen är ett fantastiskt fascinerande och vackert djur, och de har fångat konstnärernas fantasiintressen i alla tider. Man har hittat grottmålningar av hästar från 30 000 år sedan, och från och med det allra första momentet hästen blev avbildad av människan har den sett ut på olika sätt, ritats på olika material och haft olika betydelser, bland annat hästens färg. Under 1600-talet trodde man att vissa färger gav hästen en speciell karaktär. En svart ansåg man vara trög att rida medan en brun var lätt och medgörlig. I krig föredrog man därför bruna hästar. Vita undvek man helst i krig för att de drog till sig för mycket uppmärksamhet. Kolla extra noga nästa gång du ser en målning från denna tid – hästen kommer antagligen att vara brun. Om du ser en krigsmålning av en kung eller en annan mäktig person som rider på en vit häst, var det då med största sannolikhet meningen att denne skulle sticka ut ut mängden. En kung ska ju synas!

Dock visas hästen allt mer sällan i modern konst delvis på grund av att hästen inte längre är signifikant varken som ett transportmedel eller som ett hjälpmedel i krig. De flesta moderna tolkningar av hästen är av välkända hästar, hästar i kapplöpningssammanhang eller hästar som speglar cowboy- eller indiantraditionen.
Hästar avbildas ofta ensamma i konsten, i flock eller som dragande på en vagn.

Att låta hästen få pryda ditt sovrum eller vardagsrum är ett strålande sätt att ge ditt hem en ståtlig och trygg känsla! Här ser du den inspirationsmässigt i alla dess former:

66232canvastavlor

182711Som väggdekor…

J8AK7I modevärlden! (Bildkälla: media.greatplains.co.uk) 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s